A
Het realiseren van een A-limiet geeft een zwemmer startrecht op wedstrijden voorbehouden voor zwemmers met A-limieten, en dit voor de nummers waarvoor de limiet behaald werd. Een overzicht met de A-limieten vind je hier. Het realiseren van de A-limiet geeft een zwemmer startrecht op wedstrijden voorbehouden voor zwemmers met A-limieten, en dit voor de nummers waarvoor de limiet behaald werd.
Een afgevaardigde op wedstrijden neemt de administratieve handelingen uit handen van de trainer(s) en helpt om de zwemmers tijdig richting startblok te krijgen, los te zwaaien, op de startblok plaats te nemen.
Aflossing (ook wel estafette genoemd) is een snelheidswedstrijd waarbij leden van een team achtereenvolgens een deel van de totaalafstand afleggen.
Bij de wisselslag zwemt elk van de teamleden een andere slag. Elke volgende zwemmer start zodra zijn voorganger aangetikt heeft en duikt daarbij over zijn teamgenoot heen.
B
Benjamins zijn de 11- en 12-jarige zwemmers (zie leeftijd).
BJK/BK – Belgisch (Jeugd) Kampioenschap
C
Een competitievergunning CV is een registratienummer waarmee de zwemmer kan deelnemen aan wedstrijden uitsluitend voor vergunninghouders. Meer informatie over de CV vind je hier.
Zwemmers zonder CV kunnen uitsluitend deelnemen aan wedstrijden voor niet-vergunninghouders NCV en nemen vanaf de Dolfijnen in de zwemschool voornamelijk deel aan de PACO zwemfeesten.
Bij de crawl (ook wel vrije slag genoemd) kan de zwemmer de stijl kiezen die hij prefereert. In praktijk kiezen de zwemmers voor crawl, omdat deze voor de meesten de snelste zwemslag is.
In de wisselslag kan echter uitsluitend crawl gezwommen worden, aangezien er geen stijl gezwommen mag worden die eerder werd gezwommen.
September 2016 werden het B-circuit vervangen door de CVB-wedstrijden (Criterium Vlaams-Brabant). Ter aanmoediging van de minder snelle zwemmers wordt bij deze wedstrijden een apart klassement opgemaakt voor zwemmers met een inschrijftijd boven en een inschrijftijd onder de A-limiet.
E
Eendjes zijn de 9- en 10-jarige zwemmers (zie leeftijd).
Estafette (ook wel aflossing genoemd) is een snelheidswedstrijd waarbij leden van een team achtereenvolgens een deel van de totaalafstand afleggen.
Bij de wisselslag zwemt elk van de teamleden een andere slag. Elke volgende zwemmer start zodra zijn voorganger aangetikt heeft en duikt daarbij over zijn teamgenoot heen.
F
FINA – Fédération Internationale de Natation
H
Haaien worden toegekend door de KBZB. Een Haai is een erkenning in de vorm van een schildje voor de verschillende leeftijdsjaren vanaf 11 jaar en kan er maximum 1 schildje per jaar worden behaald, ongeacht of er in dat jaar meerdere Haaientijden werden behaald. Een overzicht met de Haaientijden vind je hier.
J
Juniors zijn de 17- en 18-jarige zwemmers (zie leeftijd).
K
Kadetten zijn de 15- en 16-jarige zwemmers (zie leeftijd).
KBZB – Koninklijke Belgische Zwembond (organisator van het Belgisch (Jeugd) Kampioenschap BJK/BK)
Het keerpunt KP wordt gebruikt om bij het bereiken van het eind van het zwembad van zwemrichting te veranderen. Als je het goed doet, win je hier veel tijd mee.
Tuimelkeerpunt (koprol) bij vrije slag en rugslag, open keerpunt bij schoolslag en vlinderslag.
L
De leeftijd op wedstrijden wordt uitsluitend bepaald door het geboortejaar. Of een zwemmer nu in januari 2010 geboren is of in december, hij/zij wordt in 2022 ingedeeld bij de 12-jarigen.
Zwemmers van 11 tot en met 14 jaar krijgen voor het behalen van hun eerste A-limiet van het jaar een gadget: een loodsvisje. Dit wordt na de laatste wedstrijd van het kalenderjaar door de VZF aan de club bezorgd.
M
Miniemen zijn de 13- en 14-jarige zwemmers (zie leeftijd).
O
De onmisbare officials op wedstrijden worden ingezet als Tijdopnemer / Aankomstrechter / Keerpuntrechter (ook wel TAK genoemd).
Met de onderwaterfase wordt de afstand bedoeld die je volledig onder water aflegt na de duikstart en na een keerpunt. Na maximaal 15m moet het hoofd de waterlijn doorbreken en de volledige zwemslag ingezet worden.
P
PK – Provinciaal Kampioenschap
S
Zwemmers ouder dan 18 jaar worden seniors genoemd (zie leeftijd).
Ze horen het niet graag, de zwemmers, set! Dit is het onderdeel van de training die je het meest oplevert bij een correcte uitvoering.
SplashMe is een smartphone app voor wedstrijden.
Op Swimrankings vind je alle wedstrijden, alle resultaten, alle zwemmers, alle tijden en alle records en dit wereldwijd. Tijdens veel wedstrijden kunnen hier ook de resultaten live gevolgd worden.
T
TAK – Tijdopnemer/Aankomstrechter/Keerpuntrechter (ook wel official genoemd)
In het competitiezwemmen worden voor wedstrijden verschillende tijds-/limietbegrippen gehanteerd.
Soms worden er maximum inschrijftijden gehanteerd, waarbij de zwemmer aan de hand van zijn besttijd moet kunnen aantonen dat hij binnen de vooropgestelde maximum tijd een bepaalde afstand in een specifieke stijl kan zwemmen. Dit wordt aangegeven met A-tijd, limiettijd, A-limiet. De zwemmer wordt ingeschreven met zijn absolute besttijd, ongeacht of deze werd behaald in een 25m of 50m bad. De A-limieten worden door de VZF vastgelegd en zijn hier terug te vinden.
De besttijd van een zwemmer is de snelste tijd gezwommen op een bepaalde afstand in een bepaalde stijl. Om op een wedstrijd in te schrijven met de besttijd, dient deze gezwommen te zijn na 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de wedstrijd plaatsvindt. Werd de betreffende stijl/afstand langer geleden gezwommen, dan wordt er zonder inschrijftijd NT ingeschreven.
De inschrijftijd bepaalt in welke serie en baan de zwemmer zal zwemmen. De traagsten (of zonder inschrijftijd) eerst, de snelsten het laatst.
U
Uitsluitingen op wedstrijden gebeuren gelukkig niet vaak, maar soms stelt een official een fout bij een zwemmer vast en noteert de bijbehorende uitsluitingscode. De gezwommen tijd wordt niet mee opgenomen in de wedstrijdresultaten.
Uitzwemmen is een actieve recuperatie aan het einde van de training. Je zwemt op een rustig tempo, maar met vloeiende en technisch juiste bewegingen.
V
VJK/VK – Vlaams (Jeugd) Kampioenschap
De vlaggen in het zwembad hangen er niet ter versiering, maar om de laatste 5m tot het einde van het bad aan te geven. Een gemakkelijk hulpmiddel, voor tijdens het rugslagzwemmen, om te bepalen hoeveel slagen de zwemmer nog moet doen tot hij bij de muur is.
Bij de vrije slag VS (ook wel crawl genoemd) kan de zwemmer de stijl kiezen die hij prefereert. In praktijk kiezen de zwemmers voor crawl, omdat deze voor de meesten de snelste zwemslag is. Tot aan de meet mag de zwemmer zo vaak van stijl veranderen als hij wil, zolang er maar niet op de zwembadbodem gewandeld wordt en zolang de keerpunten juist worden genomen.
In de wisselslag kan echter uitsluitend crawl gezwommen worden, aangezien er geen stijl gezwommen mag worden die al eerder werd gezwommen.
VZF – Vlaamse Zwemfederatie
W
Bij de individuele wisselslag WS legt de zwemmer in de volgende volgorde de te zwemmen afstand af: vlinderslag – rugslag – schoolslag – vrije slag.
Bij de estafette wisselslag is de volgorde van de verschillende zwemmers als volgt: rugslag – schoolslag – vlinderslag – vrije slag.
Z
Zijn we er klaar voor? Ontdek in het rapport voor welke wedstrijden de benodigde limieten behaald werden of hoeveel procent de zwemmer nog nét tekort komt om te kunnen deelnemen aan een bepaalde wedstrijd.